Головна | Реєстрація | Вхід | RSSЧетвер, 19.09.2024, 03:28

Старосинявський НВК

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2011 » Травень » 30 » Екологічне виховання – важлива складова всебічного розвитку дитини
22:23
Екологічне виховання – важлива складова всебічного розвитку дитини

Екологічне виховання – важлива складова всебічного розвитку дитини

   Людство опинилося в найзначнішій за своїми наслідками для всього живого екологічній кризі.

     Школа – початкова ланка формування екологічної культури, екологічного мислення, засвоєння екологічних знань. Навчання екології має бути цікавим, максимально наближеним до життя. Саме з метою виховання в дітей гуманного ставлення до природи , аналізом екологічного довкілля, збагачення життєвого досвіду дітей прикладами взаємодії з природним середовищем у Старосинявському НВК з ініціативи та за сприянням директора школи Цимбалістої Н.М., було створено кабінет « Гармонії людини і природи» .

Кабінет обладнано навчальними та наочними посібниками , партами для проведення занять, стендами, виставками дитячих робіт, куточком природи, казковими героями , які виготовлені руками батьків. Стенди : « Природа – наш спільний дім», « Флора і фауна» , «Чарівна книга», «Екологічні катастрофи», « Я – частинка природи» , « Природа : майстерність і фантазія» - знайомлять учнів із законами про охорону природи; із наслідками байдужості ; висвітлюють у дитячих фотографіях красу рідного краю, їх взаємозв’язок з природою; показують конкретні відомості про види і шляхи забруднення довкілля.

      У кабінеті постійно проводяться уроки та екскурсії . Уроки природознавства у 1 кл. « Що належить до природи. Природа жива і нежива « , у 2 кл. «Людина – частина живої природи» , у 3 кл. « Вода в природі» , у 4 кл.  «Збережемо природу Землі разом» . Для школярів молодших класів учні – четвертокласники підготували і провели екологічні ранки « Збережемо ми природу України гарну вроду» , «Бережіть природу і вона віддячить вам» . Проводяться конкурси малюнків « Природи добре обличчя» .

     Велику роль у гармонійних відносинах дитини з природою відіграють і інноваційні методи – методи проектів. Це поетапна діяльність ( колективна, групова чи індивідуальна), яка проводиться під час уроків та в позаурочний час і веде до поставленої мети способом спостереження , дослідження, активної діяльності т.д.

 Активними виконавцями таких проектів  є учні школи , а саме : Чемерис О. « Червона книга України» ; Бондар Д. та Коробчей Н.  «Тварини в моїй сім’ї» ; Щиголь Н. «Лікарські рослини» ; колективний  проект третьокласників «Рідний край моїх батьків» і ін.

   Також у кабінеті можна знайти багато цікавих і корисних відомостей та порад , ознайомитись з правилами поведінки в природі.

Це висвітлено у куточку природи під назвами : «Фітокафе: частує матінка природа» , « Ти це можеш» і ін. Під час оздоровлення школярів учнями зібрано гербарій рослин , впорядковано його і передано до кабінету .

   Хоча наш кабінет працює лише рік , але діти із задоволенням відвідують його. Адже тут вони можуть водночас і поповнити свої знання і зустрітися з охоронцем лісу – Михайлом Потаповичем , помилуватися казковим будиночком із лелекою на даху , розглянути мешканців підводного світу у водоймі .

   А ще із великим бажанням  діти доглядають за кімнатними рослинами , які посадили власними руками , з задоволенням поповнюють кабінет цікавими матеріалами , новими експонатами та поробками .

   Переконана , що екологічне виховання , яке здійснюється в нашій школі , дає можливість учням зрозуміти : в яких фарбах , образах , словах и, мелодіях постає перед кожним оточуючий світ , який відгук душі на різноманітні  контакти з довкіллям , чи не байдужа вона , чи не проникло в неї зло , що доброго може внести в навколишній світ .

Бабенко Т.В., вчитель початкових класів,

завідувач кабінету «Гармонії людини і природи»

Переглядів: 676 | Додав: NVK | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Міністерство освіти та науки, молоді та спорту України
Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти
Старосинявський відділ освіти
Освіта
Острів знань

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz